Home » Δημος Βισαλτιας

Δημος Βισαλτιας

ΝΙΓΡΙΤΑ

Η Νιγρίτα κατά τη βυζαντινή και την πρώιμη οθωμανική περίοδο αποτελούσε διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής . Οι παλιότερες γνωστές μαρτυρίες του ονόματος Νιγρίτα βρίσκονται η πρώτη σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο των μέσων του 15ου αι. και η δεύτερη στο γνωστό Χρονικό του Σερραίου Παπασυναδινού ,στο οποίο αναφέρεται ότι στα 1616 «εγίνην αρχιερεύς εις τας Σέρρας ο κυρ Τιμόθεος ο Καθηγούμενος του Τιμίου Προδρόμου εκ χώρας Νεγρίτα».

Κατά την ύστερη τουρκοκρατία η Νιγρίτα με τα χωριά της αποτελούσαν ναχιγιέ (δήμο) του καζά Σερρών με επικεφαλής μουδίρη ,ο οποίος τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής περιόδου ήταν ελληνικής καταγωγής .Στην πόλη και τα γύρω χωριά δεν κατοικούσαν Βούλγαροι ή βουλγαρόφωνοι , γι΄ αυτό και η πόλη και η περιοχή της χαρακτηρίζεται ελληνόφωνος καi αδιαφιλονίκητος ελληνική ζώνη την ίδια ώρα που τουρκικές αναφορές την αποκαλούν Κιουτσιούκ Γιουνάν (μικρή Ελλάδα).

Η οικονομική ευμάρεια και πρόοδος των κατοίκων που παρατηρούνται κατά τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα ,αποτυπώνονται στην ίδρυση και πλούσια αγιογράφηση του ναού του Αγίου Γεωργίου ,καθώς και στην παρουσία σημαντικών πνευματικών μορφών ,κυρίως κληρικών .

Η παραγωγή άφθονων γεωργικών προϊόντων(δημητριακών ,κρασιού ,καπνού ,βάμβακος ,σουσαμιού ,γλυκάνισου ) η μεταξοσκωληκοτροφία , η βιοτεχνία μεταξωτών υφασμάτων και το ζωεμπόριο αλλά κυρίως η ύπαρξη τοπικών νομισμάτων μαρτυρούν το μέγεθος του εμπορίου και την οικονομική άνθηση που γνώρισε η περιοχή την περίοδο αυτή .

Σ΄ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου ,η Νιγρίτα δεν έπαψε να φροντίζει για την παιδεία και τη σύμφωνη με τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις ανατροφή των παιδιών της . Τα σχολεία που λειτουργούσαν από τα μέσα του 19ου αιώνα ,μαρτυρούν το ενδιαφέρον της πόλης και της περιοχής για τα γράμματα .

Η πνευματική και οικονομική ζωντάνια που υπήρχε στη Νιγρίτα και την περιοχή της ,τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας ,κατέστησαν την περιοχή έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του Μακεδονικού αγώνα .Την ίδια εποχή ιδιαίτερη δραστηριότητα γύρω από τη Μακεδονική υπόθεση εκδήλωσε μία από τις σημαντικότερες Nιγριτινές μορφές ,ο Αθανάσιος Αργυρός ,νομικός με πλούσιο συγγραφικό έργο ,πρόεδρος του Παμμακεδονικού Συλλόγου Αθηνών και αργότερα πολιτικός ,βουλευτής ν. Σερρών και υπουργός Γεωργίας και Παιδείας .

Η Νιγρίτα και τα χωριά της γνώρισαν ιδιαίτερα την αγριότητα των Τούρκων κατά τον αφοπλισμό που διενήργησαν οι Νεότουρκοι το 1910 ενώ η κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1912 βρήκε τη Νιγρίτα και την επαρχία της σε αναβρασμό .Στο Μακεδονικό Αγώνα αναδείχθηκε με τη δράση του ο καπετάν- Γιαγκλής ,που πολέμησε και στους βαλκανικούς πολέμους για την απελευθέρωση της πόλης .

Η πόλη μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου μπόρεσε να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και να επουλώσει τις πληγές της ,ενώ σημαντική ώθηση προκλήθηκε και από τον ερχομό προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής .Ο μεσοπόλεμος βρήκε τη Νιγρίτα στη μεγαλύτερη ακμή της ,πληθυσμιακή ,οικονομική και κοινωνική .Ευεργετική για την πόλη και την περιοχή ήταν ,την ίδια εποχή ,η ίδρυση της προσωρινής Μητρόπολης Νιγρίτας (1924-1934) που έδωσε νέα πνοή στην πόλη με την ίδρυση αδελφοτήτων ,φιλόπτωχου ταμείου και την ανέγερση περικαλλών εκκλησιαστικών κτιρίων .

Από την παύση της λειτουργίας της και μετά ,οι περιοχές της προσαρτήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν με τη μεγαλύτερη και ιστορική Μητρόπολη των Σερρών και από τότε ο Μητροπολίτης Σερρών φέρει τον τίτλο του «Σερρών και Νιγρίτης .» Πρώτος ιεράρχης της Μητροπόλεως υπήρξε ο Κύριλλος Αφεντουλίδης προερχόμενος από τη Μητρόπολη Δαρδανελλίων και Λαμψάκου .Επικέντρωσε το έργο του στην εγκατάσταση και περίθαλψη των προσφύγων της νέας επαρχίας του αλλά και στη διαποίμανσή της . Αναχώρησε από αυτήν τον Ιούνιο του 1928 για τη νέα του θέση ,ενώ προπέμφηκε τιμητικά από όλο το ποίμνιό του .

Το μητροπολίτη Κύριλλο διαδέχθηκε στο θρόνο της Μητροπόλεως Νιγρίτας ο από Κυδωνίων Ευγένιος Θεολόγου (ανεψιός του διαπρεπή ιεράρχη του Οικουμενικού θρόνου ,Γερμανού Καραβαγγέλη ), ο οποίος εποίμανε θεοφιλώς και θεαρέστως την επαρχία του από τις 28 Ιουνίου του 1928 έως το 1934 .Με ενέργειες του συστάθηκε μουσικογυμναστικός σύλλογος και φιλόπτωχον ταμείον ενώ το κύριο ενδιαφέρον του απορροφούσε η περίθαλψη των πασχόντων και η ενίσχυση των ενδεών .

Σημαντική ήταν η προσφορά της πόλης και ολόκληρης της περιοχής στο έπος της εθνικής αντίστασης στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής , κατά την οποία η Νιγρίτα αποτελούσε έδρα του νομού Στρυμόνος και πολλές ήταν οι θυσίες της σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό.

 

Ο Δήμος Βισαλτίας είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αχινού,  Βισαλτίας,  Νιγρίτας    και Τραγίλου.

Πρωτεύουσά του είναι η Νιγρίτα.

Στον Δήμο Βισαλτίας υφίστανται τέσσερις Δημοτικές ενότητες οι εξής:

 

Α   Δημοτική ενότητα Αχινού που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες:

 • Σιτοχωρίου με πληθυσμό 663 κατοίκους (Έδρα της ενότητας)
 • Αχινού με πληθυσμό 731 κατοίκους
 • Δάφνης με πληθυσμό 466 κατοίκους ( Δάφνη 386 κάτοικοι και  Ορέσκεια (οικισμός) 80 κάτοικοι
 • Ζερβοχωρίου με πληθυσμό 117 κατοίκους
 • Λευκοτόπου με πληθυσμό 273 κατοίκους
 • Πατρικίου με πληθυσμό 367 κατοίκους
 • Χουμνικού με πληθυσμό 391 κατοίκους (Χουμνικό 251 κάτοικοι και Λαγκάδι (οικισμός)140 κάτοικοι

Β. Δημοτική ενότητα Βισαλτίας που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες:

 • Δημητρητσίου με πληθυσμό 1461 κατοίκους (Έδρα της ενότητας)
 • Αγίας Παρασκευής με πληθυσμό 986 κατοίκους
 • Αμπέλων με πληθυσμό 945κατοίκους
 • Βέργης με πληθυσμό 1279 κατοίκους
 • Λυγαριάς με πληθυσμό 617 κατοίκους
 • Νικοκλείας με πληθυσμό 1316 κατοίκους
 • Σησαμίας με πληθυσμό 996 κατοίκους
 • Τριανταφυλλιάς με πληθυσμό 963 κατοίκους

 

Γ. Δημοτική ενότητα Νιγρίτας

Περιλαμβάνει

 • Την Δημοτική Κοινότητα Νιγρίτας με πληθυσμό 5.566 κατοίκους . Η Νιγρίτα είναι η έδρα του Δήμου
 • Την Τοπική Κοινότητα Τερπνής με πληθυσμό 2.189 κατοίκους

και τις Τοπικές Κοινότητες

 • Ανθής με πληθυσμό 625 κατοίκους
 • Θερμών με πληθυσμό [ 574 κατοίκους
 • Φλαμπούρου με πληθυσμό 829 κατοίκους

Δ. Δημοτική ενότητα Τραγίλου που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες:

 • Μαυροθαλάσσας με πληθυσμό 1.703 κατοίκους (Έδρα της ενότητας)
 • Αγίου Δημητρίου με πληθυσμό 394 κατοίκους
 • Αηδονοχωρίου με πληθυσμό 408 κατοίκους
 • Ευκαρπίας με πληθυσμό 727 κατοίκους
 • Ιβήρων με πληθυσμό 813 κατοίκους
 • Καστανοχωρίου με πληθυσμό 153 κατοίκους
 • Τραγίλου – με πληθυσμό 575 κατοίκους

Η Νιγρίτα  Βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Είναι δηλαδή πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του Νομού, με όλα τα οικονομικοκοινωνικά, πολιτιστικά και διοικητικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό. Η απόσταση του Δήμου από τις άλλες μεγάλες πόλεις του Νομού είναι: από το Σιδηρόκαστρο 42 χλμ., από την Ηράκλεια 49 χλμ., ενώ από το Μητροπολιτικό κέντρο της Περιφέρειας, τη Θεσσαλονίκη απέχει 111 χλμ. Επίσης, απέχει 46 χλμ. από την διασταύρωση της εθνικής οδού Σερρών – Καβάλας. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι απέχει 38 χλμ. από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού , ένα δρόμο υψίστης εθνικής σημασίας που καθιστά την Βόρεια Ελλάδα κυρίαρχο πόλο αναφοράς και ανάπτυξης, εδραιώνοντας την πολιτική και οικονομική ισχύ της στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και κατ΄ επέκταση σε όλη την Ευρώπη..